zondag, maart 18, 2007

Guide to the Valencia Fallas

8.00/ Je ligt met wat chance reeds twee uur te recupereren van een nachtje uit. Een vrolijke fanfare annex stoet besluit dat het wel grappig zou zijn om de buurt wakker te maken met cimbalen en
getrompetter.(dit gebeurt in elke wijk en heet "despertà") De neiging om theepotten, lege flessen drank en bureaulampen hun richting uit te keilen bekruipt je, maar helaas, je lede lijf kan het nog niet aan.

14.00/ Weer met wat chance ben je uit bed geraakt en trek je naar de "mascletà" op Plaza de
Ayuntamiento. Je vertrekt al om 13u want zowat heel Spanje komt naar de señores pirotecnicos kijken. Als de metro afgesloten blijkt wegens zo vol als een ei waarin een siamees kuiken broedt, ga je te voet en raak je mits wat ellebogenwerk toch dichtbij de centrale falla.

Klokslag 14u wordt je,samen met ikweetniehoeveel anderen getrakteerd op een geknal van jewelste, vuurwerk dat vooral gericht is op het aanrichten van blijvende gehoorschade.

Na een kleine 3 minuten beginnen uw trommelvliezen al te trommelen dat het een lieve lust is. Een gigantische rookwolk verduistert de zon en wat overblijft is een slagveld, na de slag.

De rest van de dag passeer je met het bewonderen van de meer dan 200 fallas,het eten van churros en buñuelos,zich vergapen aan stoeten en schattig opgekleden kinnekes,en het lopen over koppen.

Tegen 19u zoek je je bed op wegens acuut slaapgebrek. Daar spendeer je de tijd tot het beginnen van de pre-drinks.

22.00/ Voorverwarmen op het kot van mensen uit alle uithoeken van de wereld. Nu is het ideale moment op je talenkennis uit te breiden en te "netwurken" (iets waar ondertekende nog moet
aan werken, het networken that is).

00.00/ Tijd om je met je compagnie naar een vooraf uitgekozen stekje te begeven vanwaar je de "castillo" (vuurwerk) zal bewonderen. Blijf plakken op één van de straatfeestjes die zich rond elke falla
ontspinnen. Smijt petardos in riolen, naar elkaars voeten en in bomen. Verbrand je linkerduim en beklaag je dat je toch die flamazine niet meegenomen hebt!
Probeer je tegen 00.30 langzamerhand los te trekken uit de innige omhelzing van de wildvreemde Zweed/Hongaar/Canadees en zet je tocht voort (probeer je over het verlies van je fles gin te zetten).

01.00/ Trotseer kranige Spaanse oudjes en stick to your spot. Gooi desnoods wat bommetjes in het publiek. Geniet van de 20minuten durende castillo en vergeet vooral de mooie stukjes te filmen voor het thuispubliek. (:s)

01.30/ Verlies elkaar een 5tal keer en laveer vervolgens van het ene naar het andere straatfeestje, alwaar de geur van warme chorizo en lauwe wodka-cola overheerst. Giechel om de very gay gogodancer diede organisatie van Av. Aragon ingehuurd heeft. Kijk naar het vuurwerk die nog de hele nacht op elke hoek van de straat de hemel verlicht en schrik om de 2 seconden op van een bom die op 2 meter van je nieuwe linkerschoen ontploft. Dans op de hele foute Spaanse pop- en dancemuziek en maak geestige foto's.
Zwaai ook naar de zure mevrouw die het gebeuren vanachter haar kanten gordijntje staat te begluren.

04.00/ Zing Spaanse drinkliedjes ("alcool, alcool(enz), hemos venido enborachados, el resultado nos da igual!") met een meute onbekenden en begeef je naar het dak van je bij vuurkeur 14verdiepen hoge gebouw, omdat de straatfeestjes er brui aan gegeven hebben. Probeer je flessen niet van het dak te laten vallen terwijl je bommetjes naar mensen in de straat mikt en zing met gitaar begeleide liedjes!
06.00/ Zoek je bed op zonder Siggi wakker te maken. Dit is de grootste uitdaging van de avond! Kuis eerst de wijn op die één of andere Marokkaan in je living heeft uitgestort. Je hebt nu ongeveer 2 uur voor die zotten van een falleras je weer uit je bed trompetteren. Slaapwel!

En dit maal 5.

6 opmerkingen:

Geneviève zei

wel, wel, dat is toch erg hé, zo moeten feesten!! enfin, nu moet je niet meer zeggen dat je de nacht niet kunt doorfeesten, we geloven je niet meer.Maar van die flessen gin, onbekende Zweden en Mexicanen, daar verstaat een moeder niets van hoor. Moet je maar eens proberen uitleggen als je weer thuis bent!
Geniet, maar drink met mate, liefs, mamie

natalie zei

Dag Claire!
Het lijkt alsof het gisteren was toen jij berichtjes achterliet op mijn Zweedse avonturen-site en mij vertelde dat je je eigenlijk ook wel aan zo'n erasmusavontuur wou wagen! Als mijn blog er voor iets tussenzat dan mag je mij eeuwig dankbaar zijn denk ik want zo te zien beleef je daar de beste tijd van je leven! Nog veel plezier en geniet van ieder moment en blijf vooral foto's nemen en verhalen posten op jouw supersite (iets minder professioneel had ook gekunnen zeker? Het doet mij te erg schamen over mijn amateuristische blogverleden!)en filmpjes posten via YouTube, wow een hele nieuwe wereld gaat voor mij open!
Geniet er van, en toch nog een laatste raad: pas maar op voor die Zweden en zéker Zweden in de combinatie met alcohol!

Natalie

Claire zei

Haha die alcohol valt zeker mee hoor, alleen is de week van Fallas de enige week dat het in Valencia toegelaten is op straat te drinken! Zelfs de wet wordt dus omzeild voor de fallas, ge kunt peizen...
En ik drink enkel martini en een soort appellikeur en ben nog niet zat geweest dus no worries mammie!
Die Zweden en Mexicanen dansen gewoon met iedereen die ze tegenkomen, maar Eddie redt mij dan wel zenne.
En ik moet toegeven dat ik die YouTube dinges afgekeken heb van een andere blog dus 't is maar halfslachtig professioneel ;o)
Een vriend van mij heeft zich kandidaat gesteld om naar Lund te gaan volgend jaar Natalie!

Claire zei

PS ik ben je eeuwig dankbaar, kus je voeten en zal je paella maken als ik weer thuis ben ;)

Hannie zei

De max, claire!:D 'K krijg ook helemaal zin in zomerse straatfeesten (en eigelijk ook in die oliebol(worst?)achtige-dingen)! Maar voor ons zal het nog een tijdje wachten worden.. zeker met de sneeuw die voorspeld wordt!!
Geniet er nog van en drink er eentje in mijn plaats!
zoen
Han x

Claire zei

Sneeuw? BWAHAHAHA!! Hier is't lekker warm hoor! (maar 1 april kom ik naar huis voor een 10tal daagjes dus dat wordt afzien ;))