woensdag, juni 13, 2007

Koffie in Spanje

Ik ben geen koffiedrinker. De geur kan me nog enigszins bekoren, maar de bittere smaak heeft er me tot voor kort van weerhouden het zogenaamde “zwarte goud” in mijn keelgat te kappen. Thee is mijn godendrankje, tijdens de blok met liters ineens.

Tot ik natuurlijk in Spanje toekwam. Enkele maanden en ettelijke bars en cafés later begon het me te dagen dat España geen theeland is. Je zou verwachten dat het niet zo moeilijk is om een Liptonzakje in een tas heet water te deponeren, maar ze slagen er telkens in er iets mee te misdoen (beats me what). Melk in de thee is overigens ook compleet not done.

De voorbije maanden –en onder invloed van een koffiedrinkende Australiër die in mijn appartement rondloopt- heb ik dus wat research gedaan naar de koffiecultuur in Spanje. (Lees: heb ik nog meer mijn tijd verdaan door koffie te zitten drinken op een terrasje) Koffiedrinkers aller landen, wees aandachtig als u ooit naar Spanje wenst te gaan, want met “un cafe” zult u niet ver geraken. Ziehier dus een greep uit het koffiejargon; een opsomming van de voornaamste mogelijkheden in de gemiddelde bar.

-Cafe solo. Dit is wat je waarschijnlijk zal krijgen als je “un cafe” besteld. Een kopje formaat vingerhoed, gevuld met gelijk 1 centiliter nogal wreed sterke koffie, bijna aangelengd koffiegruis. Voor de liefhebbers en John Massis.-Cafe cortado: idem als cafe solo, maar met een scheutje melk. Letterlijk “versneden koffie”.
-Cafe con leche. Hier durf ik me al eens aan wagen,op voorwaarde dat de inhoud van het volledige zakje suiker in mijn tas verdwijnt. Naar mijn mening nog steeds redelijk straf, maar met de melk erbij toch te drinken. Basically is het een cafe cortado maar vijf keer zoveel.-Cafe americano. Cappuchino, Italian style dus, maar vreemd genoeg Amerikaanse koffie genoemd.
-Cafe bombón. Mijn persoonlijke favoriet, hoe kan het ook anders als zoetekauw: glaasje met ¾ koffie en ¼ gecondenseerde (en gesuikerde) melk. Dit geeft een mooi tweelagig effect en een heerlijk zoete, romige smaak, die eigenlijk in de verste verte niet meer op koffie gelijkt.


-Bombón del tiempo. Ook als je het in de winter bestelt blijft de “tiempo” blijkbaar de zomer, want dit is een café bombón, vergezeld met een breed glad ijsblokjes. De koffie dient in het brede glas gegoten te worden en na de gewenste tijd koud terug in het koffieglaasje. Zo krijg je dus een drank die verdacht veel lijkt op de Mokadrankjes in het koelvak in uw plaatselijke Delhaize. Maar lekker!!

We hebben hier intussen een knijpfles gecondenseerde melk in onze frigo staan, en ik kan al handig overweg met de “perculator”, alé zo’n metalen koffiezet. Kwestie van onze concentratie tijdens de examens op peil te houden hé.

5 opmerkingen:

Hannie zei

veel succes met je examen morgen! ik ga duimen!
mmmm die koffie met die gecondenseerde melk lijkt mij wel wat :) kga da straks es proberen en alst ni lukt (wsl door gebrek aan ingrediënten) zullen we dat es samen moeten doen in Juli eh! 'k kijk er al nr uit!
dikke zoen en succes
Han

Claire zei

Bedoel je in juli- als je in het verre India zit?? De moderne technologie staat niet stil maar 't zal misschien toch voor augustus zijn?

Anoniem zei

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Anoniem zei

Rustig genieten van de zon in het groen, weg van massa’s toeristen? Dat kan met ‘Eliza was here’.

Die onlinereisorganisatie is gespecialiseerd in betaalbare, kleinschalige accomodaties: authentieke landhuizen, boerderijen en finca’s.

„Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf” is al enkele jaren een succesrijk motto in Nederland. ‘Eliza was here’ heeft nu ook een Belgische reissite en een kantoor in Antwerpen.

Bestemmingen: Algarve, Andalusië, Korfoe, Gran Canaria, Kefalonia, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mallorca, Peloponnesus, Rhodos, Sardinië en Zakynthos. ‘Eliza was here’ regelt
voor u de vlucht, het verblijf en een huurwagen.

De organisatie is vernoemd naar de fictieve vakantieganger Eliza die alle accommodaties al bezocht heeft. Zij meldt persoonlijke ervaringen op de website. Ook de reacties van vakantiegangers vindt u er ongecensureerd.

Informatie
http://www.elizawashere.be

Anoniem zei

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]